Waarom een ​​zeilboot charteren?

Jacht huren

Elk klein kind weet wat een zeilboot is, maar weet jij echt alle ins en outs van dit prachtige object dat geruisloos over de zeeën drijft?

De geschiedenis van zeilen

De eerste sporen van zeilschepen dateren van 5000 voor Christus. Het waren de Egyptenaren die al op de Nijl voeren in boten die werden aangedreven door een groot zeil dat aan een mast was bevestigd. Na de Egyptenaren waren er een aantal volkeren die bekend werden door hun affiniteit met zeilen. De Feniciërs of Vikingen zouden hier als voorbeelden kunnen worden genoemd. Toen steeds meer mensen beseften dat de aarde eigenlijk een bol is en niet plat, durfden enkele moedige zeevaarders het aan om de kortste route naar India te zoeken. Een van hen was Christoffel Columbus, de ‘ontdekker van Amerika’. Met de handel over de oceanen groeide ook de piraterij. Wist je dat de piraten op de Bahama’s in het begin van de 18e eeuw hun eigen republiek in Nassau hadden? Door de toenemende industrialisatie waren er langzamerhand grotere binnenvaartschepen nodig en maakte het zeilen plaats voor grote vrachtschepen. Sinds enkele jaren durven echter steeds meer hobby-avonturiers het aan om weer uit te varen. Ben jij een van hen?

Hoe wordt een gewone zeilboot gebouwd?

Hoewel het grootzeil en het voorzeil (ook wel fok of genua genoemd) waarschijnlijk bij iedereen bekend voorkomen, zullen de eerste mensen zich afvragen wat de spinnaker eigenlijk inhoudt. De spinnaker is een bolvormig voorzeil dat wordt gebruikt in plaats van een fok of genua bij het voor de wind zeilen. Dit bespaart je wat gijpen en overstag gaan (dit zijn de manoeuvres die nodig zijn om op koers te blijven).

In de romp van het schip bevindt zich de huiskamer van uw zeehotel. Afhankelijk van het gekozen type boot zal deze kleiner of groter zijn.

Het zwaard of de kiel dienen om de boot in evenwicht te houden wanneer deze overhelt en zijn er vooral om ervoor te zorgen dat de boot niet van zijn koers afwijkt. Het schip wordt door de golven gemanoeuvreerd met het roer, dat wordt bestuurd door middel van het stuurwiel of een helmstok. Bij absolute windstilte (windstil) moet de motor worden gestart. Het schip wordt dan voortbewogen door de golven met de propeller aangedreven door ofwel de boordmotor ofwel de buitenboordmotor.

De giek neerhouder zorgt ervoor dat de hoofdmast naar beneden blijft zodat je met het zeil de maximale windopbrengst kunt halen. Hiervoor heeft u het hoofdblad nodig. Het voorzeil (de fok/genua) wordt met de fokschoten in positie gebracht.

De voorstag en achterstag (ook wel achterstag genoemd) zorgen voor stabiliteit aan de mast van voor naar achter. Ze worden ook gebruikt om de zeilen vast te zetten. De lijkwaden doen hetzelfde over het hele schip. Ze worden soms verspreid met behulp van spreiders om de tractie te optimaliseren. Bovenaan de mast zit de clicker, die de schipper helpt om de windrichting aan te geven.

Hoe ziet het er benedendeks uit?

Benedendeks van een van onze vele droomjachten hebben we de hutten waar de bedden zich bevinden. De meeste zeiljachten hebben twee aparte tweepersoons bedden voor in de boeg en achter in het achterschip. Verder beschikt het moderne zeiljacht meestal over meerdere natte ruimtes (douche/toilet), zodat er ’s ochtends voordat de zeilen worden gehesen geen file staat in de badkamer. In het midden van de romp vindt u het woongedeelte en de keuken van het jacht. Meestal kan de tafel verlaagd worden om nog twee slaapplaatsen te creëren. Op dit jacht zou u bijvoorbeeld ruimte hebben voor maximaal 10 personen. Het is echter aan u of en hoe u de hutten bewoont. We raden hier een bezetting van acht personen aan, maar u heeft keuze te over.

Afhankelijk van uw budget kunt u qua uitrusting kiezen tussen iets oudere, eenvoudigere of nieuwe, hypermoderne jachten. Tot de basisuitrusting van elk jacht behoort de kleine maar fijne keuken, waar u tijdens de reis waarschijnlijk versteld van zult staan ​​hoe doordacht een keuken kan worden gepland. Elke centimeter wordt hier verstandig gebruikt. De oven en de kookplaat werken voornamelijk op gas en zijn vaak cardanisch opgehangen, wat betekent dat zelfs als de golven ruw zijn, je het warme eten niet per se hoeft te missen.

Voor meer informatie kijk simpelweg op brug-jachtverhuur.nl.

Waarom een ​​zeilboot charteren?
Schuiven naar boven