Tuinontwerptips: grote planten, groots effect

Tulpen

Vraag je je af hoe je met een simpele truc je tuin kunt opfleuren? Durf grote planten te planten, ook in kleine tuinen. Een eenvoudige manier om een ​​tuin met een wow-effect te creëren. Onze tuin is 350 vierkante meter, maar ik beplant hem met planten alsof we een park hebben zover het oog reikt. Mijn man zegt dat het iets te maken heeft met mijn eigenwijs karakter, maar dat is slechts mijn geheime tip voor een opwindend tuinontwerp.

Visuele breker en blikvanger.

Romantische rozenstruiken, opvallende vaste planten, wuivende grassen die de kniehoge eentonigheid van veel perken bijzondere highlights geven – dat bedoel ik als ik zeg grote planten. Vooral de hoogte is belangrijk, want het oog heeft eyecatchers nodig die al van ver te zien zijn en een tuin karakter en een bloemperk een bepaalde stijl geven. Opvallend is dat met name kleine tuinen hierdoor groter worden. Het is alleen belangrijk dat je de grootte van de plant in de gaten houdt en deze aanpast aan de beschikbare ruimte; naar boven staat: Only the sky is the limit.

Combineer grote planten op de juiste manier.

Werk met hoge planten als een scherm: ze kunnen kleine muurtjes vormen en de tuin in verschillende ruimtes verdelen. Ze bieden privacy en veiligheid.

Individuele statementplanten kunnen grote accenten zetten en een tuin individueel maken: houtachtige planten (hiervoor ben ik dol op heesterrozen), grote vaste planten zoals de waternarcis of grassen zijn hiervoor bijzonder geschikt. Overigens kun je een soortgelijk effect ook bereiken met ineengestrengelde rozenbogen of obelisken. Vaste planten en heesters van verschillende hoogtes wisselen elkaar af in een spannend bed. Wil je je tuin opfleuren, beperk je dan niet tot kniehoge exemplaren, maar kies vooral voor de 80 cm+ planten. Je kunt ze natuurlijk combineren met lage en naar de rand van het bed toe platter worden. Maar verder zijn planten tussen de 80 en 120 cm prima als algemene hoofdhoogte, aangevuld met grotere exemplaren waarvan de toppen op ooghoogte staan. Als ik moet kiezen tussen een lage of hoge soort, kies ik altijd voor de hogere, omdat die gewoon meer effect in de tuin brengt.

Tem grote planten.

Zorg ervoor dat grote of hoge planten stabiel staan. Als het aanwezig is, wordt het meestal aangegeven in de beschrijvingen.

Als planten ondersteund of vastgebonden moeten worden, plaats dan de steunen vroeg in het jaar als de planten nog klein zijn, zodat ze echt mee kunnen groeien met de helpers. Ik bewaar hiervoor de stekken van bomen en struiken, dit geeft heel natuurlijk ogende en onopvallende steunen.

Touw om op te binden, draad, en dergelijke kun je online onder andere kopen bij www.andriez.com.

Tuinontwerptips: grote planten, groots effect
Schuiven naar boven