Rits, klittenband of knoop?

Zonder rits

Dat is waar het om gaat bij ritsen & co. Niet alleen stof en kleur maken functionele en comfortabele werkkleding, maar ook details die meestal worden verwaarloosd, zoals sluitingen. Bij het kiezen van de modellen zijn ze ook een criterium waarmee rekening moet worden gehouden.

Kleding moet natuurlijk in de eerste plaats gemakkelijk en snel te openen en te sluiten zijn. Een goede bruikbaarheid mag er echter niet toe leiden dat knopen, ritsen of klittenbandsluitingen bij de minste inspanning openspringen. Een veilige oplossing zijn knoppen die twee keer dicht kunnen. En er zijn ook verschillen in de gespen van tuinbroeken. Hoogwaardige artikelen zijn eenvoudig aan te passen en geven niet toe tijdens fysiek werk.

Afhankelijk van het vak is het ook belangrijk dat er geen metalen voorwerpen uit de broek en jas steken die gevoelige oppervlakken of waardevol materiaal kunnen beschadigen. Overdekte knoopsluitingen, klittenbandsluitingen of gecoate materialen elimineren dit risico.

Wanneer is welke sluiting nuttig?

De traditionele knopen worden steeds vaker vervangen door ritsen of klittenbandsluitingen. Vooral ritsen hebben als voordeel dat de drager met één beweging een groot gebied volledig kan afsluiten. Bij drukknopen daarentegen is er altijd een restopening tussen de knopen, wat onaangenaam is in de kou. Te fijne ritstrekkers mogen echter niet worden gebruikt in werkkleding voor vakmensen, omdat bij het dagelijkse werk veel werkzaamheden met handschoenen worden uitgevoerd en de tags daarom goed vast te pakken moeten zijn. Klittenbandsluitingen zijn ook praktisch en zinvol op sommige plaatsen, bijvoorbeeld bij zakken voor mobiele telefoons. Hier zou de mobiele telefoon volledig in de zak verdwijnen, zelfs als de knop werd ingedrukt – maar als de drager de knop indrukte bij het sluiten van de zak, zou hij het display kunnen aanraken en zo onbedoeld zijn mobiele telefoon activeren.

Het komt allemaal neer op zorg

Naast de functionaliteit en kwaliteit van de sluitingen is ook een goede verzorging en onderhoud belangrijk om snelle slijtage te voorkomen. Ook textieldienstverleners zoals DBL – Deutsche Berufsjiang-Leasing GmbH letten bij het onderhoud op de juiste technische staat van alle bevestigingsmiddelen. Dit begint bij de ontwikkeling van de collectiestukken. Omdat het gemak van reparatie ook bijdraagt ​​aan de levensduur van de kledingstukken. Als ze versleten zijn, moeten ze snel worden vervangen. Daarom gebruiken de kledingfabrikanten waarmee DBL samenwerkt in de productie een zeer gemakkelijk te repareren naaitechniek. Zo kan later handwerk snel en gemakkelijk worden uitgevoerd – zelfs met een nogal gecompliceerd onderdeel als de ritssluiting.

Rits, klittenband of knoop?
Schuiven naar boven