Hybride verwarming als alternatief voor klassieke gasverwarming

Verwarming

Bent u op zoek naar een alternatief voor uw gasverwarming, dan hoeft u deze niet volledig te vervangen om goedkoper en milieuvriendelijker te verwarmen. Er is ook de mogelijkheid om uw verwarmingssysteem te upgraden met moderne condensatietechnologie en hernieuwbare energiebronnen. De combinatie van twee verwarmingstechnologieën combineert de voordelen van fossiele en hernieuwbare energiebronnen in een hybride systeem.

Een gashybride verwarming werkt betrouwbaar en efficiënt en maakt tegelijkertijd duurzame verwarming mogelijk. De regeneratieve energiebron – zonne-energie of omgevingswarmte – dekt de basiswarmtebehoefte van het huis voor verwarming en warmwaterbereiding, terwijl de condensatieketel op gas voor de ondersteunende energievoorziening zorgt en in tijden van hoge belasting de piekbelasting op zich neemt. De hybride verwarming kiest altijd de zuinigste verwarmingsmethode. Hierdoor wordt u minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, kunt u uw gasverbruik verminderen en zorgt u voor minder CO2-uitstoot.

Een hybride systeem is een alternatief voor pure gasverwarming in oude en nieuwe gebouwen.

Gashybride verwarming heeft zich gevestigd als een populaire verwarmingsoplossing in moderniseringsprojecten, omdat het voldoet aan de hogere warmtebehoefte van oudere gebouwen. Wil je niet helemaal gasloos verwarmen, dan kun je in een nieuwbouwwoning ook een mix van fossiele en hernieuwbare energiebronnen installeren. De duurzame uitbreiding van gasverwarming naar hybride verwarming vormt een betrouwbare overbruggingstechnologie voor de langdurige omschakeling naar hernieuwbare energiebronnen.

Is verwarmen met waterstof een alternatief voor gasverwarming? Ja, waterstof kan net als aardgas worden verbrand en worden gebruikt om een ​​gebouw te verwarmen. De nieuwe, voor 20 procent waterstof gecertificeerde gaskachels van Bosch maken al gebruik van deze klimaatvriendelijke technologie. Met onze gascondensatieketels ben je dus toekomstbestendig. Op het gebied van alternatieve verwarming werkt Bosch ook aan de ontwikkeling van een innovatieve brandstofcel die tegelijkertijd warmte en elektriciteit kan produceren. Ook is het denkbaar dat u overstapt op biogas als alternatief voor aardgas. Groen gas of hernieuwbaar gas is een milieuvriendelijkere brandstof en kan worden bijgemengd in een bestaand gassysteem.

Vul de verwarming op gas aan met een zonnesysteem als alternatief

Een condensatieketel op gas is optimaal te combineren met een zonnesysteem als praktisch en efficiënt alternatief om gas gedeeltelijk te vervangen. Zo kunt u van de lente tot de herfst grotendeels klimaatvriendelijk verwarmen en warm water produceren zonder aardgas. U kunt kiezen tussen thermische zonne-energie en fotovoltaïsche systemen, die zonlicht gebruiken om ofwel warmte voor verwarming en warm water of elektriciteit voor de energievoorziening van het huishouden te produceren.

Het besparingspotentieel van gasverwarming met zonne-energie ten opzichte van een puur fossiel verwarmingssysteem bedraagt ​​gemiddeld 20 procent van de totale warmtebehoefte en is afhankelijk van de isolatie van het gebouw. Vooral in de zomer, wanneer de zon veel schijnt, kan het zonnesysteem de volledige energielast voor de warmwaterbereiding dekken.

Als alternatief voor klassieke gasverwarming is de combinatie van condensatietechniek en thermische zonne-energie bijzonder effectief gebleken bij het besparen van energie in eengezinswoningen. Een zonneboiler is relatief goedkoop in aanschaf en eenvoudig te installeren. Vooraf moet de staat van het dak gecontroleerd worden en of de collectoren correct op de zon gericht kunnen worden. De toevoeging van een zonnesysteem aan het gasverwarmingssysteem wordt gesubsidieerd door de staat. In principe is het gebruik van zonne-energie een goed en goedkoop alternatief voor gasverwarming. Een zonnesysteem alleen is echter niet voldoende als alternatief verwarmingssysteem.

Combineer gasverwarming als alternatief met een warmtepomp

Een interessant alternatief is de combinatie van gascondensatieverwarming met een warmtepomp. De energiemix van gas en duurzame energie combineert efficiëntie en duurzaamheid in één systeem en maakt het hele jaar door een veilige energievoorziening met lage bedrijfskosten mogelijk. Een hybride warmtepomp kan zowel in oude als in nieuwe gebouwen worden geplaatst. De toevoeging van gascondensatieketels en lucht-water warmtepompen is de meest voorkomende.

Alternatief voor gasketels en gasvloerverwarming in appartementen en appartementsgebouwen

Een gasvloerverwarming is niet zomaar te vervangen, aangezien er meerdere woonpartijen van warmte voorzien moeten worden. Wilt u in uw appartement of als eigenaar van een appartementsgebouw een gasketel vervangen, dan is het plaatsen van appartementsstations met een nieuwe condensatieketel een ideaal alternatief voor verwarming en warmwatervoorziening. Zo’n compact warmteoverdrachtstation werkt samen met de cv-installatie om de warmte optimaal te verdelen over elk appartement. De warmwaterbereiding wordt decentraal geregeld en is daardoor bijzonder hygiënisch. De apparaten besparen tijd en geld bij zowel nieuwbouw als renovatie dankzij hun eenvoudige installatie en efficiënte werking.

Hybride verwarming als alternatief voor klassieke gasverwarming
Schuiven naar boven